Θεραπεία με Υπερβαρικό Οξυγόνο

«Τι είναι η Θεραπεία με Υπερβαρικό Οξυγόνο – Πως Δρα»

Η θεραπεία με Υπερβαρικό Οξυγόνο (Υ.Β.Ο.) αποτελεί μια ιδιαίτερα δραστική θεραπευτική παρέμβαση της σύγχρονης Ιατρικής επιστήμης, όπου κατά την οποία αναπνέεται 100% οξυγόνο σε πίεση περιβάλλοντος μεγαλύτερη της 1 ατμόσφαιρας. Πραγματοποιείται δε, εντός του υπερσύγχρονου πολύχωρου θαλάμου για 12 καθήμενους ασθενείς.

Η θεραπεία με Υπερβαρικό Οξυγόνο είναι η μόνη θεραπευτική προσέγγιση στην ιατρική επιστήμη που επιτυγχάνει μεταξύ άλλων:

 • Υπεροξυγόνωση – Αναστροφή της Υποξίας Ιστών.

-Εξασφαλισμένη Οξυγόνωση των ιστών που έχουν υποστεί βλάβη ξεπερνώντας εμπόδια αιμάτωσης – οξυγόνωσης είτε λόγω οιδήματος – αιματώματος είτε καταστροφής – απόφραξης των μικρών αγγείων.

-Εξασφαλίζει την οξυγόνωση σε ιστούς με χαμηλή αιματική ροή όπως συμβαίνει σε διαβητικούς, ακτινοβολημένες περιοχές και σε ιστούς που έχουν πολυχειρουργηθεί.

-Οξυγονώνει ιστούς που φυσιολογικά έχουν χαμηλή αιματική κυκλοφορία, όπως είναι οι Χόνδροι, Τένοντες, Σύνδεσμοι.

-Αυξάνεται η συγκέντρωση του οξυγόνου (VO2max) ως και 3 ώρες μετά τη θεραπεία.

 • Αντιφλεγμονώδη και Ανοσορυθμιστική Δράση

-Εμποδίζει την προσκόλληση των λευκοκυττάρων στο ενδοθήλιο (εσωτερικός χιτώνας) των αγγείων και συγκεκριμένα στους υποδοχείς ICAM-1, σταματώντας έτσι τον καταρράκτη της φλεγμονής.

-Έχει αποδειχθεί ότι σε 1 συνεδρία Υπερβαρικού Οξυγόνου καταστέλλονται πάνω από 4.000 γονίδια που προκαλούν φλεγμονή και εκφράζονται επίσης πάνω από 4.000 αντιφλεγμονώδη γονίδια και γονίδια επούλωσης και ανάπτυξης. Π.χ. Αυξάνονται οι αντιφλεγμονώδεις Κυττοκίνες και ελαττώνονται οι προ-φλεγμονώδεις.

 • Αποδημητική Δράση.

-Την εκ των έσω άσκησης Αποιδηματικής δράσης λόγω της φυσικής αντίδρασης αγγειοσύσπασης με περιφερική νόρμο ή υπεροξία, αυξάνοντας την ταχύτητα ροής του αίματος.

 • Αποκατάσταση της φυσιολογικής αιμάτωσης των προσβεβλημένων ιστών μέσω της δημιουργίας νέων μικρών αγγείων, λόγω ότι διεγείρεται ο αυξητικός παράγοντας Vascular Endothelial Growth Factor.
 • Την οπωσδήποτε προαγωγή της επούλωσης των ιστών

-μέσω της διέγερσης των ινοβλαστών και την προαγωγή της σύνθεσης και ωρίμανσης των ινών Κολλαγόνου (Κολλαγονογένεση),

-μέσω της ενεργοποίησης των οστεοβλαστών (δημιουργία οστού) και χονδροβλαστών (δημιουργία χόνδρου)με συνεπή Οστεο-Χόνδρινη αναγέννηση.

-Μέσω του αυξημένου πολλαπλασιασμού των Μυοβλαστών (δημιουργία Μυϊκών Ινών).

 • Την εξασφαλισμένη αερόβια γλυκόλυση (Αερόβιος Μεταβολισμός)

-προαγωγή της κυτταρικής ενέργειας (και παραγωγή ΑΤP) και τη συνεπή εύρυθμη κυτταρική λειτουργία (κυτταρικός μεταβολισμός).

-Επιτάχυνση της εκκαθάρισης των παραπροϊόντων του Αναερόβιου Μεταβολισμού (Γαλακτικό οξύ – Αμμωνία). Έχει αποδειχθεί ότι το γαλακτικό οξύ ελαττώνεται κατά 70% μετά από 1 μόνο θεραπεία.

 • Διέγερση πολλαπλασιασμού και της κινητοποίησης των βλαστοκυττάρων ως και 8 φορές μετά το τέλος είκοσι συνεδριών με Υπερβαρικό Οξυγόνο (S. Thom 2006).
 • Βακτηριοκτόνα (σε αναερόβια μικρόβια) και Βακτηριοστατική (σε αερόβια μικρόβια και μύκητες) δράση.

«Ποια η θέση της Θεραπείας με Υπερβαρικό Οξυγόνο στην Ορθοπεδική».

Η θεραπεία με Υπερβαρικό οξυγόνο έχει γνωστές και αποδεδειγμένες δράσεις και απόλυτες ενδείξεις. Στη Ορθοπεδική εφαρμόζεται σε:

 • Σύνδρομο Διαμερίσματος (Compartment syndrome) και Σύνδρομο Συνθλίψεως (Crush Injury).
 • Χρόνια Υποτροπιάζουσα Οστεομυελίτιδα. Το ποσοστό πλήρους θεραπείας που αναφέρεται στη βιβλιογραφία, ανέρχεται σε 91 %, σε συνδυασμό με αντιβιοτική αγωγή και χειρουργική παρέμβαση.
 • Οξεία τραυματική Ισχαιμία και Ανοικτά κατάγματα με εκτεταμένη βλάβη μαλακών μορίων και αγγειακής καταστροφής (Ταξινόμηση Gustillo IIIb/IIIc). Αποφεύγονται επιπλοκές όπως είναι η πιθανότητα ακρωτηριασμού, ατελή πόρωση, λοιμώξεις και ευοδώνεται η επιτυχία μοσχευμάτων.
 • Ατελής και Καθυστερημένη Πόρωση Καταγμάτων. Παρουσιάζεται δε ποσοστό πλήρους θεραπείας – πόρωσης κατά 90%. Σε περιπτώσεις δε, που απαιτείται η χειρουργική παρέμβαση, ο συνδυασμός με τη θεραπεία με Υπερβαρικό Οξυγόνο, εξασφαλίζει την επιτυχή έκβαση.
 • Οστικό οίδημα και Άσηπτη Νέκρωση Οστών Σταδίου Ι – ΙΙB. Το ποσοστό πλήρους θεραπείας ανέρχεται σε 92 %.
 • Αποκατάσταση μετά από ορθοπεδικές παρεμβάσεις (π.χ. μηνίσκων, χόνδρων, τενόντων ), με ελάττωση του χρόνου αποθεραπείας κατά 60%. Γίνεται ευρεία χρήση για την Προαγωγή της Αποκατάστασης σε «προβληματικά υποστρώματα», όσον αφορά το μηχανισμό της επούλωσης σε διαβητικούς, Ανοκατασταλμένους και πολύχειρουργημένους ασθενείς.
 • Ακρογωνιαίος θεραπευτικός παράγων σε χρόνιες φλεγμονές – τραυματισμούς, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ταχύτερη αποκατάσταση. Τέτοιες είναι: Μυϊκή Θλάση και αιματώματα, Τενοντίτιδες (Αχιλλείου, υπερακανθίου, περιοστίτιδα κνήμης κατάγματα κοπώσεως, επικονδυλίτιδα αγκώνα, συνδεσμικές βλάβες
 • Γρηγορότερη – εξασφαλισμένη αποκατάσταση αθλητικών κακώσεων. Ελάττωση του χρόνου αποκατάστασης σε παραπάνω από τον μισό (55% σε διαστρέμματα, συνδεσμικές κακώσεις, μυϊκές θλάσεις).
 • Αυξάνει τη δύναμη και την αντοχή καθώς και Αποκαθιστά την κόπωση προερχομένη από τον αθλητισμό και πρωταθλητισμό. Για αυτούς τους λόγους γίνεται η χρήση της θεραπείας με Υπερβαρικό Οξυγόνο από elite αθλητές και ομάδες γιατί οδηγεί σε Βελτίωση των Αθλητικών Επιδόσεων και προλαμβάνει τους τραυματισμούς (Βελτιστοποίηση της αποκατάστασης μεταξύ προπονήσεων και αγώνων).
 • Πολλαπλασιαστική και Συνεργιστική δράση της θεραπείας με Υπερβαρικό Οξυγόνο μαζί με εφαρμογές της Αναγεννητικής Ορθοπεδικής (PRP,PRF, Βλαστοκύτταρα, Υαλουρονικό, Κολλαγόνο, Ένζυμα κ.α.) για τη θεραπεία μυοτενόντιων, συνδεσμικών και οστεοχόνδρινων παθολογιών.
 • Αναγεννητική θεραπεία χόνδρινων βλαβών αρθρώσεων (τραυματικής ή εκφυλιστικής αιτιολογίας) – Οστεοαρθρίτιδα με συνδυασμό θεραπείας με υπερβαρικό οξυγόνο, βλαστοκύτταρα και αυξητικοί παράγοντες κ.α.). Έτσι επιτυγχάνεται θεραπεία τυχόν Οστικού Οιδήματος ή στοιχείων φλεγμονής, εξασφάλιση της αιμάτωσης της περιοχής μέσω της δημιουργίας νέων αγγείων, προαγωγή της χονδρογέννεσης μέσω της εξασφάλισης της οξυγόνωσης-αιμάτωσης, Διέγερση κατά 8 φορές του αριθμού και της κινητοποίησης των βλαστοκυττάρων.

«Σε τι διαφέρει με από τις Τρέχουσες Θεραπευτικές Προσεγγίσεις»

Η θεραπεία με Υπερβαρικό Οξυγόνο αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της    σύγχρονης θεραπευτικής με αποδεδειγμένες από έτη, Επουλωτικές -Αναγεννητικές και Αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Σημαντικά πλεονεκτήματα της θεραπείας με Υπερβαρικό Οξυγόνο είναι:

 • Η Χορήγηση 100% Οξυγόνου σε Περιβάλλον μεγαλύτερης από τη φυσιολογική ατμοσφαιρικής Πίεσης (Υπερβαρικό Οξυγόνο) οι δράσεις έχουν χαρακτήρα «οπωσδήποτε». Έτσι επιδρά θεραπευτικά στη «ρίζα του προβλήματος» με τη λύση της φυσιολογίας της παθολογίας. Οποιαδήποτε φαρμακευτική ουσία, η θεραπευτική προσέγγιση που ασκείται εξωτερικά μπορεί να μην «φθάσει» στην περιοχή του ενδιαφέροντος λόγω π.χ. οιδήματος, καταστροφής αγγείων και της φυσιολογίας του ιστού αλλά το οξυγόνο, ως αέριο, σε υπερβαρικές συνθήκες ,οπωσδήποτε θα «φθάσει» για να ασκήσει τις δράσεις του.
 • Οι μηχανισμοί άμυνας, επιδιόρθωσης και ανακατασκευής είναι οξυγονοεξαρτωμένοι. Η βάση της Θεραπείας με Υπερβαρικό Οξυγόνο είναι να εξασφαλίζει και να προάγει του μηχανισμούς αυτούς.
 • Με τη χρήση της θεραπείας με Υπερβαρικό Οξυγόνο αποφεύγονται θεραπευτικές προσεγγίσεις που έχουν ως σκοπό να διεγείρουν το ενδιαφέρον του οργανισμού για επούλωση όπως είναι οστικοί τρυπανισμοί, ενέσεις γλυκόζης κ.α..
 • Η θεραπεία με Υπερβαρικό Οξυγόνο έχει συνεργική και πολλαπλασιαστική δράση με τη χρήση αναγεννητικών προσεγγίσεων όπως είναι PRP,PRF, χρήση Βλαστοκυττάρων.
 • Εξασφαλίζει την επιτυχία χειρουργικών προσεγγίσεων που είτε προετοιμάζοντας το υπόστρωμα του ιστού είτε αίροντας εμπόδια επούλωσης όπως είναι το οίδημα, αιμάτωμα. Έτσι ξεπερνάται γρήγορα η φλεγμονώδης προς όφελος της επουλωτικής φάσης, την οποία και προάγει.
 • Αν με τις περισσότερες θεραπευτικές προσεγγίσεις αφού εφαρμοστούν αναμένεται μετά η αντίδραση του οργανισμού, η θεραπεία με Υπερβαρικό Οξυγόνο εξασφαλίζει την προαγωγή των μηχανισμών επούλωσης.

«Για Ασθενείς».

Είναι μια Εναλλακτική Θεραπεία;

Πόσες Θεραπείες χρειάζονται;

Πως ξέρω αν είμαι υποψήφιος/α